Enis Odaci (moslim) uit Hengelo gaat op reis door christelijk Nederland. Zijn plaatsgenoot, predikant Herman Koetsveld, gaat op zijn beurt op onderzoek uit in de islamitische wereld. Deze Spiegelreis moet leiden tot meer inzicht in en begrip voor elkaars traditie.

Een moslim in de kerk en een christen in de moskee

Door: Ina Brouwer (RTV Oost)

De heren hebben inmiddels afzonderlijk van elkaar twee gemeenschappen bezocht. Enis Odaci was onder de indruk van zijn bezoek aan het klooster van de zusters Benedictinessen in het Brabantse Oosterhout. De stilte en de gezangen inspireerden hem maar tegelijk vraagt hij zich af: “Wat als moslims zich terugtrekken achter een muur?”

Ketters

Herman Koetsveld bezocht onder meer de Ahmadiyya-moslimgemeenschap in Nunspeet. Deze moslimgemeenschap moet zich streng beveiligen omdat ze door andere islamitische geloofsgenoten worden beschouwd als ketters. “Ik had er nog nooit van gehoord”, geeft Koetsveld toe. De gemeenschap gelooft dat hun kalief de wedergeboorte van Christus is.

Soms schuurt het, zegt Koetsveld. Hij was geneigd om mee te bidden met de moslims maar deed het toch niet. “Het deed me wel denken aan mijn kindertijd, toen ik op mijn knieën voor het bed lag”.

Biblebelt

Het idee voor de spiegelreis kwam van Enis Odaci. “De meeste Nederlanders weten nu wel dat er soennieten en Sjiieten zijn maar daar blijft het dan wel bij”. Zelf weet hij inmiddels meer van het christendom dankzij zijn vriend Herman Koetsveld, maar de fijne nuances in de protestantse kerken ontgaan hem. “Ik wil graag in gesprek met een gereformeerde gemeente, een gemeente op de Biblebelt”. In het tijdschrift Volzin verschijnen de verhalen over de Spiegelreis. Verder gaan de heren een boek schrijven over hun ervaringen.

Herman Koetsveld en Enis Odaci spraken met Ina Brouwer rond de pinksterdagen en de Ramadan over hun project in de uitzending van Radio Hoogtij: Luister deze hier terug.

Meer informatie

Reageren?

Fijn dat u dit artikel heeft gelezen. Wees welkom met feedback, vragen of verzoeken.

SPIEGELREIS – NU TE KOOP

Spiegelreis van Enis Odaci en Herman Koetsveld brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. We gaan op reis door elkaars geloof, de islam en het christendom in Nederland. Wij bezoeken afzonderlijk van elkaar diverse geloofsgemeenschappen. Er wordt gebeden, gediscussieerd en samen gegeten. Het leidt tot opmerkelijke ontmoetingen en onverwachte momenten van schuring, bezinning én inspiratie. Tussen de reizen door spreken wij over wat deze reizen betekenen voor de vragen van nu. Verdieping en actualiteit in één boek!
Nu te koop via deze link!