Denker des Vaderlands René ten Bos nodigt weer een bijzondere gast bij uit bij LUX Nijmegen: humanist en islamexpert Enis Odaci. Op 28 mei spreken ze over vrijheid en religie en over humanistische religie. Kan dat bestaan? En hoe dan?

René ten Bos vraagt Enis Odaci

Humanislam

Kan je tegelijk een humanist zijn en religieus? Voor sommigen klinkt dat als een contradictie. Enis Odaci denkt dat het kan en richtte zelfs een denktank op voor islamitisch humanisme: humanislam. Met deze denktank wil hij de dialoog tussen alle verschillende levensbeschouwingen in Nederland gaande houden. Hoe blijven we met elkaar in gesprek ondanks de verschillen?

Vrijheid en religie

Kunnen vrijheid en religie samengaan? Ten Bos en Odaci spreken met elkaar over de beleving van religie. Op welke verschillende manieren je religie kunt beleven en hoe ze daarover denken. En welke verschillen zijn er tussen religies? Is het anders voor bijvoorbeeld het Christendom dan voor Islam of Jodendom?

Enis Odaci

Sinds jaar en dag zet Enis Odaci zich in tegen polarisatie en verharding in de samenleving. Gedreven is hij zeker, hij gaf zijn baan als verkeerskundige op om bruggen te bouwen tussen mensen. Hoe gaat hem dat af? Odaci zal drie filmfragmenten meenemen waar hij een verhaal bij te vertellen heeft. Filmzaal LUX is daarvoor de ideale plek.

René ten Bos

Hoogleraar filosofie en managementfilosofie René ten Bos werd dit jaar benoemd tot Denker des Vaderlands. Niet voor niets: tegendraads en provocatief zet hij met een brede grijns vastgeroeste ideeën opzij. Hij biedt een onorthodoxe en toegankelijke kijk op thema’s als water, bureaucratie, dieren en de ecologische catastrofe die de mensheid heet. Onder de noemer ‘René ten Bos vraagt …’ nodigt hij bij ons gasten uit de wereld van film, literatuur en wetenschap uit voor een goed gesprek. Wat de gasten gemeenschappelijk hebben is dat Ten Bos in hen geïnteresseerd is en hen graag het hemd van het lijf vraagt. Elke avond is weer anders, geheel in de geest van de gast en van de Denker des Vaderlands.

Praktische informatie

Reageren?

Fijn dat u dit artikel heeft gelezen. Wees welkom met feedback, vragen of verzoeken.

SPIEGELREIS – NU TE KOOP

Spiegelreis van Enis Odaci en Herman Koetsveld brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. We gaan op reis door elkaars geloof, de islam en het christendom in Nederland. Wij bezoeken afzonderlijk van elkaar diverse geloofsgemeenschappen. Er wordt gebeden, gediscussieerd en samen gegeten. Het leidt tot opmerkelijke ontmoetingen en onverwachte momenten van schuring, bezinning én inspiratie. Tussen de reizen door spreken wij over wat deze reizen betekenen voor de vragen van nu. Verdieping en actualiteit in één boek!
Nu te koop via deze link!