Alweer een jaartje voorbij. Het is de tijd van lijstjes. Hier dan mijn persoonlijke top 5 van dingen en dingetjes die mij in 2017 opvielen, frustreerden, amuseerden en kietelden. Het is eigenlijk een verkapte vooruitblik, maar goed. De lijst is samengesteld op basis van irrationele criteria, onnavolgbare logica en hier en daar een beetje persoonlijke voorkeuren, zoals het hoort met dit soort lijstjes.

Een terugblik op 2017 (en wat voornemens voor 2018)

#5 Ik ben echt grijs geworden dit jaar

Godzijdank, of Allah zij geprezen, vindt mijn geliefde dit geen probleem. Alleen dankzij haar besta ik en zodra ze weer mijn zwartgelakte en wild-besnorde en -bebaarde variant van de jaren ’90 en ’00 wenst, ga ik van aardse en hemelse wereld wisselen.

#4 Journalistiek is bijna dood

Ik zeg bijna, want hier en daar heb je nog pareltjes van mensen rondlopen die de journalistieke eer hoog houden. Voor de rest zijn de mainstream media behoorlijk ziek met typetjes en ego’s die weliswaar bij functie journalist zijn, maar het labeltje ‘serieus te nemen’ echt niet verdienen. Wie mij niet gelooft moet slechts even goochelen op Thierry Baudet. De man wordt bewierookt alsof hij de Verlosser is – alsof hij niet de voorman is van de gevaarlijkste politieke stroming anno nu.

#3 Ondernemen

Ondernemen is spannend, maar ook onzeker. Tenzij je met mensen samenwerkt die het beste uit je halen. Ik ga in 2018 iets moois opzetten, een nieuwe onderneming, waar ik hopelijk naast mijn werk bij Nieuw Wij nog een lange tijd plezier aan ga beleven. Dat levert de bekende kriebels in mijn ruim uitgevallen buik op, maar ik heb er enorm veel zin in.

#2 De islam

Ik ben nog steeds niet achter het telefoonnummer gekomen van ‘de islam’. Iedereen heeft over hem. Hij komt ons overheersen, hij pakt onze vrijheden af, hij pikt onze vrouwen in, hij zorgt voor een erosie van de rechtsstaat. Ik vroeg mijn geliefde of zij onderdrukt is – en ze bracht me een kopje koffie. Meneer de Islam zit niet in de wijk, niet in de media en zeker niet bij de PVV, FVD, CDA, SGP, CU, VVD, SP, GL, PVDA aan tafel. Eigenlijk zouden we wel een beetje meer islam kunnen gebruiken in dit land, zodat we genade en barmhartigheid gaan overdenken. Maar ja, IS hè. Einde denkproces. In 2018 ga ik iedereen begroeten met Salaam Aleykum: Vrede met Jou, broeder of zuster.

#1 Kopje koffie

Ruzie met je echtgenoot? Drink een cappuchino. De buurman maakt een bende van de voortuin? Een cafe latte nuttigen. Irritante collega’s op de werkvloer? Een Americano doet wonderen. Een mede-moslim die je de les komt lezen? Turkse koffie is lekker sterk. Een christen of seculier die jou de Koran gaat uitleggen? Cafe mocha nuanceert de wereld per direct. Kortom, ik ga in 2018 meer koffie drinken. Het risico op verslaving neem ik op de koop toe – ik doe het namelijk voor de wereldvrede. Mocht ik op lange tenen gestapt hebben, of mocht ik mensen gekwetst hebben, dan nodig ik je uit voor een kop koffie. Ik betaal en ik beloof we gaan na afloop weer als vrienden uit elkaar.

#0 Eervolle vermeldingen: opgedane kennis over #MeToo, reis naar Iran, mijn opgroeiende gezin, en World Peace! Ik wens u een fijne jaarwisseling.

Reageren?

Fijn dat u dit artikel heeft gelezen. Wees welkom met feedback, vragen of verzoeken.

SPIEGELREIS – NU TE KOOP

Spiegelreis van Enis Odaci en Herman Koetsveld brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. We gaan op reis door elkaars geloof, de islam en het christendom in Nederland. Wij bezoeken afzonderlijk van elkaar diverse geloofsgemeenschappen. Er wordt gebeden, gediscussieerd en samen gegeten. Het leidt tot opmerkelijke ontmoetingen en onverwachte momenten van schuring, bezinning én inspiratie. Tussen de reizen door spreken wij over wat deze reizen betekenen voor de vragen van nu. Verdieping en actualiteit in één boek!
Nu te koop via deze link!