Stef Blok zorgde met enkele uitspraken over Suriname en de onhaalbaarheid van de multiculturele samenleving voor rumoer op het Binnenhof. Het lijkt hem niet zijn ministerspost te kosten. Toch vind ik dat hij de eer aan zichzelf moet houden.

Waarom Stef Blok wel degelijk moet aftreden

Een samenvatting van zijn uitspraken is weergegeven in dit fragment:

Deze uitspraken zijn in hoge mate problematisch.

1. Stef Blok is Minister van Buitenlandse Zaken. Hij dient de belangen van alle Nederlanders te behartigen, niet alleen van de imaginaire heersende, dominante gemeenschap autochtonen (wie dat ook mogen zijn).

2. Stef Blok kan met het koloniale Nederlandse verleden, dat opeens buiten zijn ‘clash of cultures’ valt, onmogelijk serieus genomen worden als politicus die het gehele Koninkrijk der Nederlanden vertegenwoordigt.

3. Stef Blok normaliseert de genentheorie van extreem rechts Nederland. Niemand ontkent dat angst voor onbekenden bestaat, maar geloven dat multiculturele samenlevingen genetisch gedoemd zijn te mislukken is racisme, discriminatie, xenofobie en ja ook de opmaat naar openlijk fascisme.

4. Stef Blok weigert categorisch afstand te nemen van de inhoudelijke kern van zijn uitspraken. Hij betreurt zich een ongeluk en belt zich suf. Ja, sorry dat je je gekwetst hebt gevoeld, Surinaamse collega, maar dat ligt aan je genen.

5. Stef Blok koppelt radicaal rechts gedachtengoed aan het liberalisme, waarin vrijheden leidend zijn, en er geen ordening wordt aangebracht tussen culturen. Zo bedreigt hij indirect de grondwettelijke bescherming en gelijkstelling van allen. Hiermee is er feitelijk geen verschil meer tussen FVD, PVV en VVD. Bij elkaar vormen ze inmiddels de overgrote politieke meerderheid in dit land.

6. Stef Blok maakt de weg vrij voor iedereen die in een werkgevers-, onderwijs, bestuurlijke, etc. positie zit om anderen te discrimineren. Moslims worden al gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Zwarte mensen worden al extra etnisch geprofileerd. Blok doet er een schepje bovenop, want samenleven gaat volgens hem toch niet zonder een scherpe afbakening van wie erbij hoort en wie niet.

7. Stef Blok is dé man die het witte privilege symboliseert. Een excuusje is namelijk altijd genoeg, en hij zal altijd een goede baan krijgen na deze regeerperiode. Collega politici, zogenaamd van linkser signatuur, willen slechts een sorry horen. Andere mensen met een exotisch klinkende achternaam waren allang dubbel en dwars gewipt. Blok moet weg omdat het privilege weg moet.

8. Stef Blok staat ook symbool voor alles wat er mis is met de VVD. Incident na incident; de bonnetjes, de leugens, belangenverstrengeling, openlijk cultuurracisme nu. Het houdt niet op. Als Blok blijft zitten, is de VVD eigenlijk de meest gevaarlijke partij van het land. Als Blok niet aftreedt, is dat ook politiek Links aan te rekenen (kom maar op met die motie van wantrouwen), maar zeker ook de christelijke normen- en waardenpartijen valt het aan te rekenen (kom maar op met die naastenliefde en de lessen post-WO2).

Waarom moet Stef Blok per se aftreden? Is een excuus niet voldoende? Nee. Hij is niet de traditionele ‘zondebok’ die geofferd wordt vanwege wat gedoe in de samenleving of vanwege een machtsspel. Hij is namelijk zelf aanjager van dit debat en injecteert zijn ministerie blijkbaar met raciale ideeën. Hij is dus meer een overtreder, niet een zondebok. Er zijn voor Stef Blok, en voor iedereen die zijn ideeën deelt, dikke rode lijnen nodig. Anders is het einde zoek en is iedereen overgeleverd aan de extremisten.

Reageren?

Fijn dat u dit artikel heeft gelezen. Wees welkom met feedback, vragen of verzoeken.

SPIEGELREIS – NU TE KOOP

Spiegelreis van Enis Odaci en Herman Koetsveld brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. We gaan op reis door elkaars geloof, de islam en het christendom in Nederland. Wij bezoeken afzonderlijk van elkaar diverse geloofsgemeenschappen. Er wordt gebeden, gediscussieerd en samen gegeten. Het leidt tot opmerkelijke ontmoetingen en onverwachte momenten van schuring, bezinning én inspiratie. Tussen de reizen door spreken wij over wat deze reizen betekenen voor de vragen van nu. Verdieping en actualiteit in één boek!
Nu te koop via deze link!