Thierry Baudet is door het EenVandaag opiniepanel gekozen tot Politicus van het Jaar. Ik vind Baudet een gevaarlijke man. De reacties op mijn stelling zijn tweeledig: wat ben je ongenuanceerd, je schuwt het debat – tot aan – cordon sanitaire om zijn partij, hij is de opmaat naar facisme 2.0 in Nederland.

Baudet politicus van het jaar? Nou, van harte

Thierry Baudet (39%) is dus gekozen tot Politicus van het Jaar. Ruim 44.000 mensen hebben gestemd in de Publieksverkiezing van EenVandaag. Klaas Dijkhoff (18%) is als tweede geëindigd en Jesse Klaver (14%) is derde geworden.

Ik houd van de ontmoeting, de nuance en meer van dit soort relevante blikken op het leven. Maar ik houd niet van de schijnheiligheid. Er is geen plicht om politici met verwerpelijke ideeën over ras en cultuur ‘te leren kennen’. Er is geen plicht om ‘je vijand lief te hebben’ als die persoon willens en wetens mensen mobiliseert om de samenleving in te richten in een elite en een onderklasse, in een wit en een gekleurd volk, en meer onderverdelingen langs de lijnen van religie, etniciteit, cultuur én sekse.

Ik hoef niet te weten of Wilders van poezen houdt en ik hoef ook niet te weten wat de muzieksmaak van Baudet is of wat hem gevormd heeft. Wat ik wil weten is wat het betekent als Baudet aan de macht komt. Wat zijn partijprogramma is. Wie zijn politieke vrienden zijn. En als ik dat analyseer dan weet ik meer dan genoeg.

Ik merk dat vooral mensen die niét geraakt zullen worden door zijn beleid, zijn macht en zijn gedachtengoed, graag een kopje koffie met hem willen drinken, of ‘de mens’ achter de politicus willen leren kennen en liefst nog meer. Het is privilege. Een luxepositie. Het raakt je immers niet. Het kopje koffie, de uitverkiezingen, het applaus leiden slechts tot normalisering van iets dat Nederland had afgezworen vlak na WOII.

Dus gefeliciteerd en op naar het volgende feestje.

Reageren?

Fijn dat u dit artikel heeft gelezen. Wees welkom met feedback, vragen of verzoeken.

SPIEGELREIS – NU TE KOOP

Spiegelreis van Enis Odaci en Herman Koetsveld brengt moslims en christenen dichter bij elkaar. We gaan op reis door elkaars geloof, de islam en het christendom in Nederland. Wij bezoeken afzonderlijk van elkaar diverse geloofsgemeenschappen. Er wordt gebeden, gediscussieerd en samen gegeten. Het leidt tot opmerkelijke ontmoetingen en onverwachte momenten van schuring, bezinning én inspiratie. Tussen de reizen door spreken wij over wat deze reizen betekenen voor de vragen van nu. Verdieping en actualiteit in één boek!
Nu te koop via deze link!