Over de hele wereld komen verhalen voor over een alles vernietigende watermassa: de zondvloed. Met de tentoonstelling Zondvloed Nu laten negen fotografen zich inspireren door dit oeroude en universele verhaal. Welke betekenis heeft het verhaal van de zondvloed anno nu? Het Bijbels Museum vroeg mij om samen met andere schrijvers en fotografen het verhaal van de zondvloed vanuit mijn eigen traditie opnieuw te vertellen.
Zondvloed en de actualiteit
De negen fotografen, zowel opkomend als gevestigd, gingen voor het Bijbels Museum met deze vraag aan de slag. In hun werk geven de fotografen hun visie op het zondvloedverhaal. Het resultaat: divers werk met als rode draad reflectie en maatschappijkritiek. Behalve dat zij de vloed als dreiging zien, is er bij de fotografen ook ruimte voor hoop.
Van Oetnapisjtim tot de Ark van Noah
Verhalen over de totale vernietiging van de wereld zijn van alle tijden, en komen voor in vele culturen en religies. De zondvloed wordt voor het eerst vermeld in het Mesopotamische Gilgamesj epos (ca. 1200 v. Chr.) waarin Oetnapisjtim samen met zijn gezin, hun vee en talloze andere dieren en zaden van gewassen de zondvloed overleeft.
Het bekendste verhaal over de zondvloed is het verhaal van Noah uit het eerste Bijbelboek Genesis. God straft de mensen voor hun slechtheid en het leiden van een verderfelijk leven met een allesvernietigende vloed. Noah krijgt de opdracht van God om een ark te bouwen om zijn gezin en van ieder diersoort één of zeven paar van deze zondvloed te redden. God sluit vervolgens een verbond dat er nooit meer een zondvloed zou komen. De regenboog dient als teken van dit verbond.
Zondvloed Nu in het land
Kom meer te weten over Zondvloed Nu via publicaties en mini-documentaires, met onder meer interviews met de fotografen en verhalen van de verhalenvertellers. De publicatie is te verkrijgen vanaf de opening van de tentoonstelling. De mini-documentaires worden vertoond op zaal, en zijn te zien op de blog van het Bijbels Museum.
De tentoonstelling Zondvloed nu is tot en met 17 juni te zien in het Bijbels Museum, en reist vervolgens door naar de Kloosterkerk in Den Haag (zomer 2018) en de Grote Kerk in Zwolle (najaar 2018). Lees hier meer informatie op de pagina van het Bijbels Museum.
Verhalenvertellers:
Enis Odaci, Maarten Zweers, Marianne van Praag, Mariska van Beusichem, Nuweira Youskine en Rienk Lanooy en Rikko Voorberg.
Fotografen:
Anaïs López, Bruno van den Elshout, Cigdem Yuksel, Erik van Bemmel, Ingemar Jorijn Mulder, Ilvy Njikokiktjien, Martijn Fabrie, Monique Eller en Stephanie Nypels.
Foto credit: Cigdem Yüksel / (c) Bijbels Museum